Ta nytta av Squidoo i din SEO/SEM

Squidoo LensFör ett tag sedan twittrade jag om hur förvånad jag är att man så sällan stöter på Squidoo-lenses på den Svenska marknaden. Det kan självklart vara så att Squidoo är en engelsk tjänst men det hindrar inte någon (så vitt jag vet) att använda det mot den svenska marknaden. Squidoo är en typisk Web 2.0 tjänst där du som användare har möjlighet att skapa en lens (lins). En lins är egentligen en enda sida där du har möjlighet att lägga in innehåll med hjälp av olika widgets. Det kan vara text, bilder, omröstningar, filmklipp etc.

Så hur kan du ta nytta av detta om vi ser till SEO/SEM?

När du skapar en lins så blir sidan en del av domänen squidoo.com (exempelvis: squidoo.com/din-lens-adress) och på så sätt drar din lins nytta av den authority / förtroende som domänen besitter, och just Squidoo har väldigt bra förtroende. På grund av detta så är det förmodligenbetydligt lättare att få en lins att ta bra placeringar i sökmotorn (läs Google) än det är med en vanlig undersida på din egna domän.

En annan klar fördel som också påverkas av det höga förtroendet är att du har betydligt svårare att hamna i filter på grund av slarvigt länkbygge. Du kan således bygga inlänkar till linsen snabbt och förvänta dig ett resultat snabbt där efter.

När du bygger din lins har du även möjlighet att uppge nyckelord som är kopplat till din lins, eller snarare taggar. Dessa taggar knyter ihop andra linser på Squidoo och det kan vara klokt att välja dessa med omsorg så din lins även får del av länkkraft från andra.

Den kanske absolut viktigaste faktorn är att att du på din lins kan länka till vilka webbplatser som helst, med vilka nyckelord som helst och utan attributet rel=”nofollow”. Detta är verkligen guld värt ur ett SEO-perspektiv. På så sätt kan du få en relevant inlänk till din ordinare sida från en webbplats med väldigt högt förtroende. Linsen i sig har även inlänkar både från andra undersidor på Squidoo men även utifrån om du själv lagt ner lite energi på att fixa det.

Även om du kan använda squidoo-linsen för att bygga länkkraft till din egna webbplats, så kan du även marknadsföra produkter och tjänster direkt på linsen. Hela upplägget kan vara gjort för att marknadsföra dina produkter och en bonus blir sedan att linsen är en del i ditt egna länkbygge.

Tips på hur du kan bygga bra linser?

Eftersom linsen endast är en enda sida, som iofs kan vara väldigt lång, så begränsas möjligheterna lite. Det är väldigt populärt att skapa linser med någon form av listor och jag tänkte ge lite exempel:

 • Du driver en E-butik som säljer böcker, varför inte skapa en lista kallad ”10 bästa deckarna genom tiderna”. Här får du möjlighet att göra reklam för böcker i din butik, få djuplänkar direkt till dem och även någonstans klämma in en länk till din e-butiks första sida.
 • Kanske är ni en målarfirma eller ett företag som utför något annat praktiskt arbete. Kanske kan ni då skapa en lista över tips på hur man gör det själv, men att sedan avsluta med att tipsa om ert företag som är både bra och prisvärt för de som inte vågar sig på det själv?
 • Kanske driver ni, precis som jag affiliate-sidor och kan ge tips på vad man ska tänka på före köp och sedan berätta var läsaren kan finna mer information…

Vad kan man förvänta sig?

Det beror givetvis på hur du skapar linsen och vad du sedan gör med den. Det kan vara smart att inte rikta linsen mot svåra nyckelord, även om det går att ta bra placeringar så är det betydligt lättare om man tar ett lite lättare nyckelord men som ändå har sökningar. Det är exempelvis mycket lättare att ta placeringar på ”Billiga flygbiljetter till Madrid” än att försöka sig på att ta placeringar på bara ”Madrid” eller ”Flygbiljetter”.

Även om du gör en bra undersökning så krävs det länkar till linsen för att det ska hända något. Som ett test har jag själv lagt upp en lins om Mobilt Bredband. Efter att jag lagt ner en timme på att skriva massa text så gick jag till Digital Points forum och köpte ett billigt länkpaket för $25. Resultatet kan ni se själva på sökfrasen ”Mobilt Bredband”. Tyvärr är inlänkarna lite tråkiga då det blev lite väl spammiga för min smak. Men det intressanta är resultatet av det hela…

Länken ovan till linsen jag skapade har nofollow, så länken från detta inlägg har ingen inverkan på resultatet i sökmotorn. I skrivande stund har linsen placering 24 på söktermen…27 Kommentarer to “Ta nytta av Squidoo i din SEO/SEM”

 1. Stefan skriver:

  Intressant idé och det är helt klart värt att testa. Jag gjorde en sökning efter svenska Squidoo-sidor på Google och det verkar gissningsvis som att 9 skrivna artiklar från samma författare ger PR0 och 18 ger PR1. Utan externa inlänkar och när man har skrivit cirka 20 artiklar så bör man alltså kunna räkna med PR1-sidor.

  Frågan är om det är värt att skriva en mängd artiklar för PR1-länkar eller om det vore vettigare att skapa en egen sajt och köpa ett mindre antal länkar dit.

 2. […] Ta nytta av Squidoo i din SEO/SEM […]

 3. Olof skriver:

  Mycket intressant läsning såhär på söndagsmorgonen, har aldrig hört talas om Squidoo tidigare. Får nog själv ta och testa någon sådan här sida och blogga om det, tack!

 4. John Pålsson skriver:

  Squidoo lenses är inget nytt men att det fungerar så pass bra är lite överraskande får jag säga.

  Det är onekligen ett bra sätt att få relaterade inlänkar med hög trust.

  Stefan

  Jag tycker du hakar upp dig lite väl mycket på Pagerank vilket inte är speciellt intressant i det här sammanhanget.

 5. Stefan skriver:

  @John: Nja, idén var snarare att filosofera kring hur kostnadseffektiv metoden är. Jag instämmer i att PR har förlorat mycket av sin charm under senaste åren men jag anser fortfarande att en relevant PR3-4 länk är värd mer än en PR0-1 länk. Då är frågan – om det, enligt Fredrik själv, tog upp emot en timme att skriva artikeln. Är det då bäst att skriva en artikel eller lägga sin timlön på en direktlänk?

  Jag säger inte att den ena eller andra metoden vore bättre utan var mest intresserad av att diskutera vilken metod som är mest kostnadseffektiv.

 6. Fredrik Eriksson skriver:

  Att skriva massa Squidoo-linser och inte jobba men inlänkar är inte speciellt kostnadseffektivt. Den bästa effekten får man om man själv länkar till linsen från någon av sina egna eller från någon annans sida.

  Om man dessutom funderar på om det är kostnadseffektivt att lägga ner tiden och skriva, så kanske det är bättre att beställa innehållet från en skribent.

 7. Marcus Westberg skriver:

  Tjena Fredrik och alla andra!

  Jag provade också att skapa en sida på squidoo.com och ja det var en snabb ranking på den 🙂 Bra tips!

  BTW, bra blogg du har här. Jag la till dig på min länklista på marcuswestberg.se.

  Mvh / Marcus

 8. Fredrik Eriksson skriver:

  Tack så mycket Marcus! Och tack för RT 😉

 9. Kim skriver:

  Intressanta grejer de här. Jag har lagt upp en testlins nu 🙂

 10. Patrik Berggren skriver:

  Att använda squidoo för egen länkkraft är INTE syftet. Syftet med en Squidoo-lens är att få den ATT RANKA! inget annat …

  Speciellt om man ”jobbar som affiliate” så är det lönt att sätta upp en squidoo-lens, även för svenska SERP:en, få upp den tillsammans med andra domäner/siter/bloggar man har på samma sökord

  Frågan är: Vill du ha en site på topp 10 eller vill du ha fler?

  PR, trodde alla SEO:s kommit bort från att vara PR-kåta.

  Nofollow eller Dofollow … en länk är en länk och kommer alltid vara en länk!

 11. Patrik Berggren skriver:

  ohhh, ska även tillägga att det INTE ger lika bra effekt idag som för 12 månader sedan eller längre tillbaka 😉

 12. Fredrik Eriksson skriver:

  Det finns inget specifikt syfte som de måste användas för och jag tar upp fördelarna i min bloggpost. Det finns flera användningsområden för en Squidoo-lens, och allt beror på vad man vill uppnå med den.

  Du kan till och med använda Squidoo-lenses utan att ha en egen webbplats att hänvisa till, utan istället försöka använda de som landningsidor för en Clickbank-produkt eller andra avslut direkt från lensen.

  En nofollowlänk ger inte ett skvatt i länk-juice (mer än indirekt, men det gör en utan också). Så givetvis är det en fördel att det inte är nofollow.

 13. […] Ta nytta av Squidoo i din SEO/SEM […]

 14. Fredrik skriver:

  Helt klart intressant, en möjlighet jag helt missat. Tack för tipset.

 15. […] en lins den här bemärkelsen? Svaret hittar du hos Fredrik Eriksson som nyligen publicerat ett läsvärt blogginlägg om sitt experiment som går ut på att utnyttja linser i […]

 16. Kristian skriver:

  Jag hittade squidoo för något år sedan men kom aldrig riktigt igång. Så tack för påminnelsen.

 17. Visitkort skriver:

  Intressant diskussion. Har själv börjat testa Squidoo precis och har inte riktigt än börjat så något riktig effekt. Om något spännande händer så postar jag det här.

 18. Jonas skriver:

  Nu får du ta och skriva något för den kunskapstörstande publiken. =)

 19. Fredrik Eriksson skriver:

  Jodå, jag ska snart skriva något läsvärt hoppas jag. Har bara inte haft mycket tid över åt bloggen 🙁

 20. Elinor skriver:

  Hej!

  Jag är trött på all onyanserad reklam – så tack för ett genomtänkt och ärligt inlägg!

  Jag skapade precis min första squidoo lens, där jag också prioriterade ärlighet och trovärdighet, hoppas det märks…

  Hittade den här siten när jag letade efter andra svenska squidoo-sidor. Hade vart kul med ett register.

  Det var riktigt kul att skapa en lens, framför allt är det ju riktigt lätt att få en skaplig layout, inkludera bilder osv.

  Jag skriver om My Online Income System – en kurs i Affiliate Marketing, som jag dock mest använder för att lära mig online marknadsföring.

  Nu hoppas jag på bra rankning :). Här är den, blir glad för feedback.

  http://www.squidoo.com/extrainkomster

 21. […] Google. Mer om Squidoo och hur man kan använda det till Seo’n kan ni läsande i följande inlägg av Fredrik […]

 22. Kya skriver:

  Jag använder mig an en Squidoo Lens med över 700 ord. Mellan 700-1000 ord.

  Rankar för övrigt bra i Squdioo rankningen i min kategori. Men det behövs mer kraft för att den skall ge någon kraft till min huvudsida. Så tack för tipset om ett länkpaket från DP. Dock verkar dem spammiga, så man kanske ska låta bli och istället köra på naturligt länkbygge..

 23. Fredrik Eriksson skriver:

  Väldigt många paket är spammiga på DP. Så det är helt klart något man ska vara försiktig med.

  Fördelen med Squidoo, precis som jag nämnde i mitt inlägg är att alla sidor delar på samma domän-trust. Och just squidoo.com har väldigt hög trust. Du kommer inte behöva en gigantisk mängd inlänkar för att öka trycket från din squidoo-lens.

  Det är klart bättre att få relevanta länkar men även orelevanta när vi pratar om 50st är inget som kommer sänka din lens. Speciellt inte om den legat uppe ett tag. Men samma koncept gäller här som över allt annars, ju bättre länkar desto bättre.

 24. Jonas skriver:

  Än gör artikeln att den hamnar högt på ”här squidoo” 😉

  Visst måste man kunna använda squidoo för att tvätta billiga länkpaket på samma sätt som man gör med artiklar i artikelkataloger? Inte för att det är det primära syftet att nyttja artikelkataloger på så är det ett enkelt sätt att höja värdet på den utgående länken

 25. Sanna Hellström skriver:

  Hej!
  Jag har just upptäckt Squidoo och är som många, förvånad över att inte ha upptäckt den tidigare och att så få tycks använda den.

  Glad nu att komma igång.

  Det är som att ha ett lite bygge på G! 🙂

  Sanna

 26. Felicia skriver:

  Verkar numera som att man måste ha 9 lenses på Squidoo för att det ska bli dofollow. Kanske ställs även andra krav.

 27. Benny skriver:

  Gammal artikel som man kanske inte får svar på men jag gör ett försök.
  Finns det några liknande svenska sidor som nämda ovan.
  Tacksam för svar!
  Mvh
  //Benny

Lämna en Kommentar

Läs riktlinjerna för kommentering innan du skriver.