Sökmotoroptimera dina bilder för Google Images

Hund TräningOfta när man pratar sökmotoroptimering så hamnar innehållet i form av text i fokus. De bilder man visar på webbplatsen hamnar i skuggan av det arbetet eller så glöms de bort helt och hållet. Jag ser det allt för ofta och sökmotoroptimering för bilder är väldigt underskattat. Det kan faktiskt vara så att du går miste om tusentals besökare varje månad för att du inte optimerat dina bilder för sökmotorn.

Jag tänkte ge lite tips på hur du kan göra detta på bästa sätt. Detta är inte på något vis en komplett guide utan tar upp det mest väsentliga som jag kan komma att tänka på i skrivande stund.

Det är inte säkert att du vill optimera din bild för samma nyckelord som texten på sidan, även om det i många fall säkert är så. Hur som helst så är texten på sidan där bilden visas en stark förknippelse till bilden.
 

10 Tips för dina bilder..

Filnamnet – Bildens filnamn har stor betydelse och ska innehålla de sökord som du vill att bilden ska placera sig bra på. Ju mer optimerat filnamn, desto bättre. I exempelbilden har jag döpt filen till hund-traning.jpg då jag anser att det är de två viktigaste nyckelorden och en trovärdig sökning även om det är särskrivet.

Alt-atributet – Till bilder följer ett alt-atribut med som står för Alternative. Det är den text som visas som alternativ om läsaren inte kan visa bilden eller om användaren inte kan tolka bilden själv på grund av att denne exempelvis är blind eller en sökrobot. En lämplig text för min exempelbild skulle kunna vara ”Man tränar hunds lydnad på stranden”.

Title-atributet – Detta är den text som dyker upp när markören till musen stannar över bilden. Den är avsedd för att förklara bilden och ge en djupare förståelse för de som ser den. En lämplig text här skulle kunna vara ”Jag tränade min hund Fido nere på stranden”.

Rubriken på sidan – Bilden kommer att få relevans kopplad till den huvudrubrik och den underrubrik som ligger närmast bilden. Hur vida du kan påverka detta till bildens fördel kan vara svårt om bilden är en del av ett större dokument.

Titeln på sidan – Den titel du använder på sidan kommer påverka bildens placeringar, samma sak gäller här som på Rubriken.

Texten kring bilden – Det är inte ovanligt att Google får för sig att något värdelöst datum på sidan ska förknippas med bilden, var därför noga med vad som finns runt bilden i html-koden. Använd element som <strong> och <em> för att belysa nyckelord och fraser till bilden.

Bildens storklek – Bilder som är väldigt små, likt tumnaglar har svårare att ta placeringar än större bilder. Google gillar stora bilder och föredrar dem framför mindre. Bilder avsedda för att användas i artiklar (likt mitt exempel) och större har bra möjligheter att ta bra placeringar.

Länka bilden – Länka gärna bilden till en större bild. Google förstår detta och kommer föredra att visa den större bilden i Google Images. Om du däremot länkar till en ny sida där en större bild visas (likt ett galleri) så kan Google få problem att knyta ihop koppling av detta. Men gör det som fungerar bäst för dig.

Antal bilder per sida – Lägg inte för många bilder på en och samma sida. Även om Google är kapabel att indexera alla så kommer du endast få visa maximalt 2st bilder från varje sida i resultatet. Låt säga att jag hade haft 4 bilder optimerat för ”hund träning” så hade maximalt 2st av dessa dykt upp när man sökte på det. Det finns undantag för detta men tänk på antalet och om det inte ger något mervärde för läsaren att lägga in fler bilder, så kanske det kan vara bra at spara dem till en annan sida?

Format och storlek – Detta säger sig kanske själv, men använd endast de vanliga formaten som GIF, JPEG eller PNG för dina bilder. Om en vanlig webbläsare inte kan visa bilderna så kommer bilderna inte heller att visas i sökresultatet för bilder. Försök även att hålla filstorleken inom rimliga nivåer. En bild som tar flera Megabyte är kanske inget Google ser som ett förstaval att rekommendera sina sökande… Om du har Photoshop så kan du spara dina bilder som ”Save to web…” och liknande funktioner finns i de flesta bildredigeringsprogram för att få ner filstorleken…11 Kommentarer to “Sökmotoroptimera dina bilder för Google Images”

 1. John Pålsson skriver:

  Bättre artikel om bilder i SEO sammanhang får man leta efter, väldigt ingående!.

  Fint Fredrik!

 2. Martin Pollare skriver:

  Tack för denna fantastiska artikel. Bra jobbat!

 3. Kenta skriver:

  Strålande artikel. Jag mailade vår webmaster direkt. Nu har han lite att pyssla med när han kommer till jobbet på Måndag 🙂

 4. Erik Svedin skriver:

  Vilken bra och tydlig genomgång av att sökmotoroptimera en bild! Tydligt förklarat och steg för steg. Tack för detta!

 5. Elina skriver:

  Tack för infon. Seo med bilder är något som kanske inte används så mycket.

 6. Seotjejen skriver:

  Mycket intressant info, själv har jag tyvärr varit för lat (av gammal vana) för att optimera bilder i de flesta fall, men det är klart att det kan ge mycket bra resultat.
  Så tack för dessa mycket användbara tips!

 7. Kim skriver:

  Dags att blogga lite mer tycker jag! 🙂

 8. Fredrik Eriksson skriver:

  Haha Kim 🙂 Jag som tyckte Oktober 2010 kändes om igår 🙂

  Jag har faktiskt haft fullt upp med en del projekt och inte funnit lusten att blogga. Det tar förvisso inte så lång tid, så jag kan omöjligt skylla på tidsbrist.

 9. Rauno skriver:

  tack för denna info, jag har inte haft en tanke på att optimera även bilder.

 10. Fredrik skriver:

  Fint, tänkte senast idag på att jag borde börja tänka mer seo även när det gäller bilder. Så detta inlägg kom minst sagt lämpligt.

 11. Jesper skriver:

  Fin artikel! Måste också säga att ditt initiativ med nofollow är riktigt roligt, jag har själv funderat på att gå samma väg med vår blogg om seo och onlinemarknadsföring, http://seo-blogg.com.

  Tack för fin läsning!

Lämna en Kommentar

Läs riktlinjerna för kommentering innan du skriver.