Låt inte botten vara slutet på din sidan!

SvD ger förslag på flera andra nyheter efter varje artikel...

SvD utnyttjar det bra genom att ge förslag på flera andra artiklar i slutet.

Det är självklart att varje sida måste ha ett slut, men försök få besökarna att aldrig hitta det. Och med det menar jag att ge besökaren så pass bra alternativ att klicka vidare, att denne aldrig behöver se slutet på din sida.

Varje sida på en webbplats fyller ett syfte och det finns två sätt för besökaren att nå denna sida. Besökaren kan nå sidan genom en länk i din navigering eller från en annan webbplats. Det andra alternativet är om besökaren skriver in adressen själv, vilket tyder på att denne varit där tidigare. De som redan varit på sidan och ansåg att syftet med sidan var bra är i detta fallet inte intressant eftersom deras återbesök är pågrund av syftet (innehållet).

Det jag vill fokusera på är de som aldrig tidigare varit på din sida. Det intressanta är att alla de nya besökarna kommer ha olika förväntningar på innehållet. Det spelar ingen roll hur specifik du är i dina titlar så kommer besökarna ha olika förväntningar.  Det är givetvis viktig att vara så specifik i sina titlar som möjligt, men det går  inte att få med allt. Det är förmodligen omöjligt att uppfylla alla besökares förväntningar, men det är inte säkert att de blir besvikna för det. Ditt innehåll kan fortfarande vara intressant även om det inte var just exakt det de letade efter.

Det är just denna gruppen av besökare som är viktiga att fånga upp. De hittade inte exakt det de sökte, men ditt innehåll fick dem att stanna på sidan. Vad tror du händer när de når slutet på din sida och det inte finns någonstans att ta vägen? Jo många av dessa kommer trycka på ”Bakåt” i sin webbläsare som då tar dem tillbaka till föregående webbplats, vilket i många fall kan vara Google. Om så blir fallet, så kommer du att förlora en besökare till någon annan. Tänk dig själv in i ett scenario där du letar efter något, landar på en sida som fångar ditt intresse men som inte riktigt är det du letade efter. När du når slutet på sidan finns inget mer och du kommer fortfarande minnas vad det var du letade efter, backa och prova en annan sida.

Det viktiga när detta uppstår är att dra in besökaren djupare på din webbplats. Låt denne fördjupa sig i ämnet eller få tips om snarlika sidor med liknande syfte som alternativ. Kanske är det just något av det besökaren letade efter från första början, eller så finner den något annat av intresse och ”vips” så kommer besökaren ha glömt sitt huvudsakliga syfte med sin sökning. Det är exakt till denna sinnesställning du vill få din besökare, för du har i detta stadiet mycket större möjlighet att få besökaren att köpa något, klicka på reklam-erbjudande eller registrera sig som medlem på din webbplats.

Många sidor idag utnyttjar detta bra, men många glömmer även bort hur viktigt det är. Gör en bra avslutning på varje sida, eller en bra footer som jag skulle sagt. Se till att besökaren kan glömma bort sitt ursprungliga mål och få denne att göra något annat. Det gör du bäst med en välfylld footer med relevanta och lockande länkar, bilder och/eller mindre texter. Webbplatser som generellt utnyttjar detta bra är välutvecklade bloggar och nyhetsajter där man lätt kan fastna länge innan man åter minns sitt ursprungliga mål.

En bra footer med relevanta länkar gynnar inte enbart besökarna utan även sökmotorerna och din webbplats i dem. Gå nu över dina sidor och förbättra dina footers så kanske dina sidvisningar stiger till skyarna 🙂Lämna en Kommentar

Läs riktlinjerna för kommentering innan du skriver.