I väntan på trust…

En tråkig aspekt med att skapa webbplatser är att det tar tid innan en webbplats får bra med trafik från sökmotorer. Det beror inte nödvändigtvis på att sökmotorn inte känner till ditt innehåll eller att du saknar en större mängd innehåll. Det största problemet för en erfaren webbutvecklare är att få ”trust” i sökmotorer, och då framför allt i Google. Egentligen är det inget problem, men det finns inga direkta genvägar till bra trust.

Trust skulle väl kunna översättas till tillit på svenska, och fungerar på samma sätt mellan webbplatser och sökmotorer som det gör mellan människor i det verkliga livet. Ju längre du känt en person som följt de etiska reglerna och stöttat dig, ju mer litar du på denna person. På samma sätt litar Google och andra sökmotorer mer på en webbplats som funnits ett tag jämfört med en ny webbplats. Väldigt logiskt och knappast något nytt i SEO-världen!

På grund av detta så blir ett av mina delmål i sommar att få upp webbplatser med innehåll på de domäner jag har i avsikt att göra något med inom en snar framtid. På så sätt får jag en lättare och bättre start när jag lanserar en riktig webbplats om Google redan har börjat lita på webbplatsen. Många av dessa sidor kommer innehålla ren fakta och information, och förhoppningsvis några affiliatelänkar.

Den jobbigaste perioden är de första 3 månader som webbplatsen i princip ignoreras av Google. Efter ungefär 6 månader släpper det ytterligare och webbplatsen kan konkurrera på lättare sökfraser. När sedan ett år har passerat har webbplatsen så mycket trust att du i princip kan konkurrera på alla sökfraser så länge du har resurserna till det. Det är då inte längre bara en fråga om trust i Google.5 Kommentarer to “I väntan på trust…”

 1. Kim skriver:

  Ja, att få trust är inte svårt samtidigt som det är stort problem. Känner du till några genvägar?

  Mina erfarenheter säger att vissa sajter börjar litas på ganska tidigt jämfört med andra med liknande onpage/offpage-optimering.

  Jag har hört om vissa smågrejjer som att tex betala domänavgift 5 år framåt, ge ut telefnummer, SSL på känslig data . Men fungerar det verkligen?

 2. Fredrik skriver:

  Det känns som att alla nya sidor går trögt oavsett vad man gör. Men det finns en del metoder man kan utnyttja sig av och en del metoder man bör hålla sig borta ifrån.

  Precis som du säger så skulle det kunna vara ett tecken på att man är mer seriös med sin webbplats genom att ge ut adress och telefonnmmer, registrera domänen flera år framåt, inte dölja vem som äger domänen etc.

  Jag jobbar dock inte med de metoderna medvetet och kan inte svart på vitt säga att de fungerar eller inte. Jag brukar nöja mig med några få, bra, relevanta inlänkar och ge sidan lite tid.

 3. Kim skriver:

  Ja tid är väll det som fungerar bäst. Länkar från infoo.se ger också ett rejält förtroende har jag märkt

 4. Per Renemark skriver:

  Bra post, sista stycket är exakt det jag går efter också.

 5. Andreas skriver:

  Jag tror rätt mycket på flera års registrering också, vilket är svårt idag med .se, sett domäner med mer eller mindre 1 inlänkning som har fått PR4 snabbt och tror de har att göra med flera års reggningen.

Lämna en Kommentar

Läs riktlinjerna för kommentering innan du skriver.